IVL Svenska Miljöinstitutet logo

VD för Möbelfakta - IVL Svenska Miljöinstitutet, Stockholm

ID 34165
Research Institute / ConsultingIVL Svenska Miljöinstitutet söker verksamhetsansvarig VD för Möbelfakta

IVL Svenska Miljöinstitutets vision är ett hållbart samhälle och man har ett brett verksamhetsområde som innehåller både forskning och konsultuppdrag. Möbelfakta är ett referens- och märkningssystem för den svenska möbelbranschen som tidigare tillhört Trä- och Möbelföretagen, TMF. TMF är en organisation för svenska trä- och möbelföretag med syfte att tillvarata medlemsföretagens intressen. För att skapa ett mer oberoende märkningssystem kommer ett samägt bolag mellan IVL och TMF att bildas med IVL som majoritetsägare. Därför söker vi nu en person som ska leda och driva Möbelfakta.  

Möbelfakta speglar omvärldens krav med ett komplett och uppdaterat referens- och märkningssystem, som därmed blir synonymt för professionalitet och kvalitet ända till sista ledet hos slutanvändaren. Möbelfakta är till hjälp för exempelvis möbelproducent, underleverantör, upphandlare, återförsäljare och konsument. Kraven bygger numera på tre delar; kvalitet, miljö och socialt ansvar vilket ger ett komplett referens- och märkningssystem för möbler, som omfattar såväl tekniska, miljömässiga som produktionsetiska krav. Tidigare saknades ett system som paketerade alla tre kraven och som därmed gjorde det svårt att överblicka vilka riktlinjer som bör följas på nationella och internationella marknaden. Genom att följa Möbelfakta följs omvärldens krav inom alla tre områdena. En möbel som lever upp till Möbelfaktas tre delar möter kraven på miljö, är tillverkad enligt etiska riktlinjer och följer gällande kravspecifikationer ifråga om kvalitet. Detta med syfte att säkerställa en hållbar utveckling och ge möbelproducenterna ett starkt utgångsläge såväl nationellt som internationellt.  

Om rollen
Rollen som VD är avgörande för Möbelfaktas utveckling och innebär att bygga upp, leda, vidareutveckla och stärka bolagets position på marknaden. Tjänsten är på heltid och omfattar initialt 60 % VD för Möbelfakta och övriga 40 % är kopplade till projekt inom ramen för IVL:s verksamhet. Som VD är du Möbelfaktas ansikte utåt och marknadsför erbjudandet såväl i media som vid seminarier, kurser och branschfora. Tjänsten är placerad på IVL:s kontor på Valhallavägen och man är anställd av IVL och rapporterar till styrelsen bestående av IVL och TMF. På IVL samverkar man även med övriga dotterbolag som är näraliggande som exempelvis BASTA och EPD som fokuserar på kemikaliefrågor och klimatdeklarationer.  

Ansvarsområden

  • Ansvara för bolagets löpande förvaltning mot uppställda mål samt föredra verksamheten vid styrelsemöten.
  • Driva Möbelfaktas löpande verksamhet
  • Vidareutveckla och förbättra Möbelfaktas system och digitala plattform
  • Driva kriterieråd och utveckling av kriterier
  • Marknadsföra och stärka Möbelfakta på marknaden särskilt mot offentlig sektor men också den privata marknaden genom föreskrivande led såsom exempelvis arkitekter eller materialinköpare.
  • Projektarbete/projektledning inom IVL för angränsande områden såsom upphandlingsfrågor, kritierieutvecklingsfrågor inom exempelvis cirkularitet eller klimat.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har gedigen erfarenhet av verksamhetsutveckling och projektledning. Du har god förståelse för den digitala utvecklingen och kan se hur denna kan nyttjas för att driva verksamhet effektivt. Det kan handla om identitetsmärkningar, olika digitala system för spårbarhet som kan användas i inköpsprocesser eller exempelvis hur tekniker för att information ska kunna flöda digitalt mellan olika system. Du behöver inte själv kunna tekniken men ska ha förståelse och kunna vara behovsägare och beställare. Du är organisatoriskt lagd och har erfarenhet av att arbeta med effektivisering och processförbättring. Vilken bransch eller roll du kommer ifrån är inte avgörande, det kan exempelvis vara från industrin, konsultverksamhet eller från miljö- och hållbarhetsfrågor. Kunskap inom offentlig upphandling är mycket meriterande. Du ska också kunna förstå hur marknadsbearbetning går till då VD-rollen innebär att befästa varumärket på marknaden. Då vi ser att systemet ska vara accepterat på en europeisk marknad behöver du behärska engelska muntligt och skriftligt. 


Vi erbjuder
Som VD för Möbelfakta kommer du att tillhöra enheten för affärsutveckling på IVL. Inom enheten finns ytterligare två dotterbolag samt ett flertal seniora affärsutvecklare. Detta ger stor möjlighet till samverkan med andra, exempelvis finns en satsning på digitalisering som drivs av enheten och hur denna ska bidra till en ökad hållbarhet. TMF som är den andra ägaren av Möbelfakta kommer att bidra med expertkunskap inom kvalitetsfrågor, standardiseringsfrågor samt branschkontakter inom möbelindustrin. Även kontakter med systerorganisationer i Norden och inom EU kommer att kunna nyttjas. På IVL har man stor frihet att påverka sitt arbete stora möjligheter till utveckling. IVL utvecklar projekt tillsammans med sina kunder både som konsultuppdrag och som mer utvecklingsinriktade forskningsuppdrag, både nationellt och internationellt. IVL Svenska Miljöinstitutet är stolta över sitt kreativa, öppna och positiva arbetsklimat och söker personer som kan göra laget ännu bättre. Det finns både bredd och djup av kompetenser internt och IVL präglas av samverkan vilket innebär att man utvecklas inom sitt område samtidigt som problemlösningen kräver samarbete med andra specialister. Genom att arbeta på IVL bidrar man till ett mer hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi.

Om IVL

IVL Svenska Miljöinstitutets vision är ett hållbart samhälle. Vi har Sveriges bredaste miljöprofil och vår roll har sedan starten 1966 varit att ta fram ny kunskap och se till att den senaste forskningen kommer till praktisk användning. Våra kärnvärden är trovärdighet, framsynthet och helhetssyn. IVL verkar brett över hela miljö- och hållbarhetsområdet. Hos oss arbetar civilingenjörer, naturvetare, beteendevetare, samhällsvetare, ekonomer, psykologer och kommunikatörer. Vi förenar tillämpad forskning och utveckling med en nära samverkan mellan näringslivet och det offentliga. Våra konsultuppdrag vilar på vetenskaplig grund och vår forskning präglas av tvärvetenskap och systemtänkande.

Ansökan
I den här rekryteringen samarbetar IVL med Proximo Rekrytering. Kontakta gärna ansvarig rekryteringskonsult Kristofer Zidén på 070-668 63 99.

Vi ser fram emot att få din ansökan med CV och brev så snart som möjligt, dock senast 19 dec.

Placeringsort: Stockholm

Omfattning: Heltid

Tillträde: Enligt överenskommelse

 

Vi vill göra er uppmärksamma på att vi ber dig registrera din ansökan på länken nedan för att säkerställa att din personliga information hanteras på ett säkert sätt och vi följer direktiven kring personuppgifter enligt GDPR.

Søk denne jobben Søk på denne jobben og registrere din CV i vår database

Konsulent

Kristofer Zidén
Kristofer Zidén
Partner
+46 (0) 706 68 63 99
kzi@sam-int.com
Søk denne jobben
Søk på denne jobben og registrere din CV i vår database
<< Tilbake
cirkel